Ergonomie

Ergonomie

Ergonomie streeft ernaar systemen, gebruiksvoorwerpen en taken op het werk aan te passen aan de menselijke fysieke en psychische mogelijkheden en beperkingen van werknemers, zodat er comfortabel, gezond en veilig gewerkt kan worden.

De implementatie van ergonomische basisprincipes in de arbeidsprocessen motiveert het personeel om goed te presteren en draagt zo bij tot een verhoging van de kwaliteit en productiviteit van het werk. Hierbij maken we een opdeling in fysieke ergonomie, cognitieve ergonomie en organisatie-ergonomie:

  • Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie en biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. Het gaat dan bijvoorbeeld over werkhoudingen, repetitieve handelingen, werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen en werkplekinrichting.
  • Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen zoals perceptie, geheugen, denken en motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem. Relevante topics zijn de mentale werkbelasting, mens - computerinteractie, stress en training.
  • Bij organisatie-ergonomie focussen we op het optimaliseren van socio-technische systemen zoals organisatiestructuren en processen.  Denk dan bijvoorbeeld aan communicatie, telewerken en kwaliteitszorg.
Ergonomie
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x